Followers

Thursday, February 12, 2009

valentine's day & Hari Kekasih


Valentine's Day cooming !!
huhuh..suke la toe ..
huhuh ..lets we story pasal bnde nie ...

setelah sekian lame bercinte ..***asal ayat haku gtoe ??
tak pnah lagie nak gie celebrate2 Valentine's Day nie ..
huhuhu..just akan diucapkan melalui SMS ..
btol tak ??awak ?awak??awak ??hehehe

lagiepown haku tak taw pown kenape boley ader Valentine's Day!!
hehe,,jom kaji2....

Menurut suatu riwayat yang munasabah, popular dan boleh dipercayai, Saint Valentine adalah nama seorang paderi gereja yang mati 'syahid' semasa berkhidmat di Rom pada abad ke-3. Raja Claudius II yang memerintah pada masa itu berpendapat bahawa rakyatnya yang lelaki yang belum berkahwin adalah lebih berpotensi dijadikan askar yang terbaik berbanding yang sudah berkahwin dan berkeluarga. Oleh itu, beliau melarang lelaki berkahwin di usia yang masih muda. Saint Valentine tidak setuju dengan peraturan itu. Beliau tetap mengadakan upacara pernikahan pemuda-pemuda Rom tetapi secara sembunyi, tetapi akhirnya diketahui oleh Raja Claudius II. Raja Claudius II memerintahkan Saint Valentine dihukum bunuh. Akhirnya, pada tanggal 14 Februari, Saint Valentine menjalani hukuman mati. Ramai rakyat jelata yang sedih dan meratapi kematian Saint Valentine kerana jasanya mempertahankan hak pemuda untuk berkahwin di awal usia. Pasangan-2 yang pernah dinikahkan oleh Saint Valentine mula memperingati dan menghormati tarikh kematiannya sehinggalah ia menjadi suatu upacara ritual setiap kali tibanya tarikh ini.
dari sumber DISINI

barulah haku taw aper itew
'Valentine's Day' Atau Hari Memperingati Kekasih'
selame nie tak taw pownn..huhuhu..
just taw hari ingat2 gf & bf
hahah..

“Berkasih sayang bagi Islam juga tidak terhad kepada golongan tertentu sebaliknya meliputi semua pihak dengan keutamaannya diberikan kepada ibu bapa, suami isteri, keluarga, saudara Muslim dan akhirnya seluruh manusia,” DISINI

'Valentine's Day' Atau Hari Memperingati Kekasih' juge ..bukan untuk orang yang istimewa
ia juga buat
buat semua umat .kan..
kawan2..keluarga..
semua2 lahh...

to me ..bnde nie tak penting kowt ..
ntah laen orang laen care ..but ini adalah pendapat gue ..
jangan korang cakap haku tak kasi korang celebrate plak !!
huhuh..terpulang kepada individu yang menyambutnye ...

lagiepown haku tak pnah menyambot kowt ..
kan ??kan ??kan ??
bagi haku plak ...
cukuplah dengan sekadar Dinner or Lunch ker ..
then cakap Saye syg awak ..
ENOUGH !
hehehe..

lagie pown nampak sangat time
'Valentine's Day' Atau Hari Memperingati Kekasih'
jer..korang ingat gf or bf korang ..
hari2 laen tak ingat ker??ahahah
kantoiii ...!!!huhuhuh

“Mengapa kita perlu mengamalkannya sedangkan Islam menggalakkan umatnya kasih-mengasihi sesama sendiri sepanjang waktu dan bukannya menetapkan pada hari-hari tertentu atau berkala. DISINI

dahh..
haku da paham apew itew
'Valentine's Day' Atau Hari Memperingati Kekasih'
untuk u oolss..
selamat menyambut
'Valentine's Day' Atau Hari Memperingati Kekasih'
terserah bagaimane kamoo mahu menyambotnye ...
saye tak marahhh ....hak kamoo semuaa....
Im sorryy ..

untuk sesiape yang mengenal diriku nie ...
'Happy Valentine's Day'

7 comments:

FARIE said...

so owg Islam xleh la smbut en?

miss jiejie said...

to FARIE
uuitt...
kalo ekot islam mmg tak boley
kite tak brani nak cakap pape ..seelok2nye awak tengok sendiri ..
hehehe

Pan said...

pergh...
detail gile...
haha...

miss jiejie said...

to Pan
hehe..kite tak taw mkne Valentine's Day toe pew .
just nak kongsi2 same komoo..!!=)

adanzz hanzz said...

nak sambut gak laaaaa..huhuhu

miss jiejie said...

to adanzz hanzz
yaaa..
terserah deyh ..
saye tak larang pown ..
ngak ade shiape2 mau larang ..
huhuuhu...

nono said...

hepi valentine day jugak dear

...love u...

hehehe